Monday, 2 June 2014

Resipi Churros

Aku sekrang tengah buat fyp ni. Sv aku suruh ambil balik thesis and betulkan. Sedih jugak sbb segala keringat aku curahkan, but I still made mistake. Ohh kay... =-='

tapi sedih aku terubat lah sikit, sbb sekrang aku dekat syurga dunia..!! which is rumah aku kt ipoh.! Yeahaaa.!! Tgh2 asyik buat FYP aku  ttbe trgt pasal churros. Sebb bila aku balik rumah je aku berkesempatan try macam2 resipi yang aku belajar kt youtube. Youtube je ckgu masak2 aku. Student lg kan. mana ada duit nak pergi kelas masak2 ni smua. Baik aku beli buku. Ecehhhh zzzzzzzz..

Sekarang memang tengah trend kan. Memana je kt instagram tu semua duk update makan churros. Sekali tgok perghhh sedap giler, tmbah ade sos coklat. walawehhhh.
Tapi sebenarnya churros ni lama dah. Kuih belimbing orang panggil kat malaysia ni. Tapi aku tak pernah makan pun. haha.

Aku pn ape lgi, google lahhh. Serius resipi churros ni simpleee sngt. Meh2 aku ajar..

Bahan-bahan :


  1. Setengah cawan tepung gandum
  2. Satu sudu besar majerin/minyak masak
  3. Satu cawan air
  4. Satu sudu besar gula
  5. Setengah sudu kecil garam
  6. Esen vanilla (nak hilang bau hanyir telur je)
  7. Sebiji telur
  8. Nozzle ( mucung bentuk bintang )
  9. Pipping bag
Cara-cara memasak

1. Didihkan air, masukkan majerin. Kacau smpai majerin dissolve dalam air dan make sure api perlahan.
2. Lepas, dua tiga minit, bila semua majerin dah sebati, tutup api.
3. Masukkan tepung, garam dan gula. Kacau je sampai sebati. Ingat api kena tutup.!! Kacau sampai jadi doh.
4.Bagi doh tu sejuk sikit. Dalam 15 minit cmtu.
5.Masukkan telur dan esen vanilla dalam doh tadi dan kacau hingga sebati
6.Lepas tu panaskan minyak. Masukkan doh tadi dalam pipping bag. Masukkan terus dalam minyak yg dah betul2 panas tadi.

Gambar youtube je ni.

7.Agak2 macam dah kekuning-kuningan tu boleh terus angkat. Yeahh siapp.!!


Yang ni bukan gambar google. aku punya.. hihi.

Macam mana nk buat sos coklat??
 Cara mudah pakai nutella.! haha
Tapi kat rumah kami mmg tak ada nutella. Mengemukkan semua tu. So aku buat sendiri.

Senang je.

Bahan-bahan

Setengah cawan air
Setengah cawan susu pekat
Setengah serbuk koko
Setengah minyak masak/minya mazola

Letak atas dapur, api make sure perlahan dan kacau tanpa henti sampai pekat. Senang je weh.. tak pun salut je dengan gula icing macam makan donut. Sudahhh..

Selamat mencuba =)



credit to : Blog rahsia hatiku *tq :)